Herkese merhaba! Selam güzel insanlar! Ben geldim! Melduş yine karşınızda muhteşem bir konuyla! Ama ilk önce günün sorusunu sormak istiyorum! Bugün nasılsınız bakalım? Kendinizi nasıl hissediyorsunuz? İnsanoğlu ne garip değil mi? Özellikle de beynimiz! Gün içinde saniyelik aralıklarla çok farklı duygusal değişimler yaşayabiliyor. Birden farklı duygu durumlarına bürünebiliyor. İşte böyle zamanlarda kafamız karışabiliyor. Beynimizi nasıl kontrol edebiliriz? Diye düşünüp duruyoruz. Aslında durum biraz farklı düşündüğümüzden. Çünkü beynimiz, duygularımız söz konusu olduğunda kontrol dışı çalışır bu durum da ne yazık ki mimiklerimize ve jestlerimize yansır!….
Hadi gelin beynimizin kontrol etmekte en çok zorlandığı duygumuzu konuşalım bugün! “GÜVEN” duygusu hakkında beyin fırtınası yapmaya hazır mısınız? Birlikte güven duygusunu tanımlayan sıfatları ve onların anlamlarını konuşalım mı? Eğlenceye hazırsak eğer, hadi başlayalım!
Çelik Zırh!
Güven duygusu hepimiz için çelik bir zırhtır aslında. Nasıl yani??? Beyinler yanmasın sakin olun! Kimse kimseye bir anda güvenemez. Herkes önce tanımak ister, bilmek ister, anlamak ister. Güven suistimal edilmeye çok açık bir duygudur. Karşınızdaki kişiye bir kez bu toleransı kendi ellerinizle verdiğiniz anda kilidi olmayan, ucu açık bir suistimal kapısı da hediye etmiş oluyorsunuz yanında. İşte kimsenin sarsmaması için oluşturduğumuz çelik zırha bu sebeple güven diyoruz çoğu zaman.
Cam Vazo!
Evet! Haklıyım burada! Güven camdan bir obje misali oldukça kırılgandır. Bir kez kırıldığında tekrarı gelmeyen bir kırılganlıktır bu. Bu sebeple güveni camdan bir vazoya benzetebiliriz. Şöyle düşünün. Neden kırılmış bir şeyi onarmaya çalışalım ki? Bırakın eskisi gibi olamayacağını, yaralı gözükmek dışında hiçbir şeye benzemeyecektir kırılmış hali. İnsan aynı yarayı iki kez saramaz unutmayın! Yara iyileşse de izi kalır!
Demir Döven!
Bazen güveni daha sert tabirlerle ifade etmek hoşumuza gidiyor itiraf edelim! Mesela demiri döve döve adam etmek gibi. Çünkü güven çemberini bazı insanlar kırıla kırıla oluşturmayı öğreniyor. Bazen demir gibi sert olmak için kırılmak gerebiliyor. İşte çok kez kırılmış ve güven duymamayı kırılarak öğrenmek zorunda kalmış çoğu kişi için güven bir demir gibi!
Plastik Şişe!
İnsanların eline bir şişe su verin. Suyu bitirince muhtemelen şişeyi önce buruşturup sonra çöpe atacaktır. Bu durumu tam tersi düşünecek olursak, birilerine güvendiğiniz hissini doğrudan verirseniz eğer, güven duygunuzu plastik su şişesine yaptığı gibi buruşturup çöpe atması çok olası. Neden mi? çünkü zaten şişenin içindeki suyu kana kana içerek bitirmiştir! Geriye şişeyi nasıl kullanmak istediği kalmıştır. Sizin davranışlarınıza göre de bunu şekillendirir ki; eğer birisine “ben sana koşulsuz güveniyorum” hissini verirseniz sonu çöpe atılan buruşuk bir şişe gibi olacaktır…
Bitik Dolma Kalem!
Yitirilmiş bir güvenle yaşamak mürekkebi bitmiş bir dolma kalemle yazı yazmaya benzer! Güven, emek ister, sevgi ister, saygı ister, ilgi ister, mücadele ister, azim ister, bilge bir ruh ile muhabbet etmek ister, gösterişten uzak gerçek bir hayat yaşamak ister, sade ve mutlu bir kişilik ister, elit ve zengin bir duruş ister, entelektüel bir birikim ister, hareketli ama seviyeli bir perspektif ister, eğlenceyi sürekli fakat dozunda yaşamak ister, seviyeli bir gelecek, pozitif bir şimdi ister.
Takıntılı bir geçmişle sayfaları doldurmaya çalışan bitik bir dolma kalemle yazı yazmak güvenin tamamen kaybolduğu anlamına gelir ki; işte orada durmamak gerekir!
Hassas Kantar!
Teraziler çocukken çok ilgimi çekerdi. Çocuk aklı işte bana çok ilginç gelirdi. Üzerine bir şeyler koyulması, bir tarafının aşağıda bir tarafının yukarıda olması, nadiren de her iki tarafının aynı hizada olması…. Ne bileyim çocukken oldukça garipsediğim bir durumdu. Büyüdükçe insanların güven duygusunu teraziye benzettiklerini görmek eskisinden de ilginç gelmeye başladı. Ama doğru mu doğru! Güven terazinin sağ ve sol kolunun hareketleriyle doğru orantılı! Birine ya güvenirsiniz ya güvenmezsiniz! O kollar aynı anda dengede hiçbir zaman olmaz! Olamaz! Ama güveniyor-MUŞ gibi görünüp güvenmiyorsanız bilemem 🙂
Evet güzel insanlar, bugün sizlerle GÜVEN DUYGUSUNU TANIMLAYAN SIFATLAR VE ANLAMLARI hakkında kısa bir sohbet gerçekleştirmek istedim. Gerçekten çok keyifli bir konu. Güven çok önemli bir konu ama ben daha eğlencelim bir bakış açısıyla ele almak istedim. Biraz klişelerden uzaklaşalım değil mi? Peki sizler güven duygusunu hangi sıfatlarla tanımlıyorsunuz? Yazın bana. Sizleri çok seviyorum, mutlu kalın…