Bu hafta o kadar güzel kitaplar çıktı ki, hepsini okumak isteyeceksiniz. Bu hafta çıkan ve hayatımıza giren, kesinlikle okumamız gereken kitapları listeledik, keyifli okumalar! İşte “bu hafta hangi kitapları okusak?” sorusunun yanıtı…
Quincas Suçığlığı`nın Ölümü ve Ölümü / Jorge Amado
Saygıdeğer devlet memuru Joaquim Soares de Cunha, huzurlu ve saygın hayatını, onu çok seven ailesini birdenbire terk edip bambaşka bir hayat kurar kendine. Artık dünyevi zevklere gark olmuştur ve tek kelimeyle serseri bir yaşam sürmektedir. En yakın dostları batakhane insanları, ayyaşlar, evsizler ve kaldırım gülleridir. Tek yaşam kaynağı ise elinden düşürmediği içkisi. O artık Quincas Suçığlığı’dır! Gün gelir, pislik içindeki bekâr odasında cansız bedeni bulunur. Terk ettiği “eski” ailesi istemeye istemeye bir cenaze töreni düzenler. Joaquim’in saygın anısını yeniden yaşatmaktır tek arzuları. Ancak Quincas Suçığlığı’nın “ayyaş” dostları cenazeye gelip onu tabutun içinde gülümser halde bulduklarında, ölmediğine kanaat getirip son bir parti için yanlarında sürüklerler. Saygın Joaquim Soares de Cunha ölmüş olsa bile Quincas Suçığlığı’nın bu fani dünyada son bir eğlenceye daha hakkı vardır ve yeniden ölecek olsa bile yeni hayatına layık bir biçimde ölmelidir…
Yayımlandığı ilk günden (1959) beri klasikleşen, tiyatroya ve sinemaya da uyarlanan Quincas Suçığlığı’nın Ölümü ve Ölümü hacmen küçük olsa da insanı sarhoş eden anlatımı, ilk harfinden son noktasına kadar zirveden inmeyen eğlencesiyle Brezilyalı yazar Jorge Amado’nun neden büyük bir usta olduğunu tekrar tekrar gözler önüne seriyor.
CHP’de Sağ Sapma / Fikret Bila
Türkiye Cumhuriyeti’yle yaşıt, 100 yıllık bir kurum Cumhuriyet Halk Partisi. 1950 seçimlerinden beri tek başına iktidar olamamış, 12 Eylül Darbesi’yle kapatılmış CHP bugün “sağa sapmak”la, hatalı ittifaklar yapmakla, yanlış kesimlerle “helalleşmek”le eleştiriliyor.
Deneyimli gazeteci Fikret Bilâ, CHP’de Sağ Sapma kitabında CHP’yi masaya yatırıyor. Kuruluşundan itibaren geçirdiği kırılmalardan yaşanan tartışmalara, “laiklik” konusuna özel önem verilen Deniz Baykal döneminden yeni açılımlar deneyen Kemal Kılıçdaroğlu dönemine kadar CHP’nin 100 yılının analizini yapıyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun “sağ sapma” ve “helalleşme” eleştirileri üzerine yorum ve cevaplarıyla belge niteliği daha da kuvvetlenen kitabında Bilâ, geleceğin CHP’si için çağdaş siyaset kriterlerine dayanarak önerilerde de bulunuyor.
CHP’de Sağ Sapma sadece 100 yıllık bir siyasi partinin değil, yaşadığımız bütün sorunların ve ülkenin siyasi tarihinin de hikâyesi.
Dedektif Hanşiçi’nin Tuhaf Vaka Defteri / Kido Okamoto
Japon dedektiflik hikâyelerinin öncüsü olarak bilinen Kido Okamoto 1917 yılında kendisine büyük ün kazandıracak Dedektif Hanşici karakterini yaratarak aynı zamanda Japon edebiyatında yeni bir türün –tarihsel polisiyenin– de temellerini attı. Japon edebiyatının Sherlock Holmes’u olarak da bilinen Dedektif Hanşici karakteri, büyük bir başarı kazandı ve yirmi yıl boyunca ilgi gören bir seri olarak devam etti.
Bir kasabayı ele geçiren kediler, ortadan kaybolan insanlar ve çözülmesi güç cinayetler… Dedektif Hanşici ilginç ayrıntılarla süslenmiş pek çok girift, sıradışı ve gizemli olayı daha çok içgüdülerine, deneyimlerine ve hatta bazen de şansına güvenerek çözer. Olayları çözerken, yazıldığı dönem olan Birinci ve İkinci Dünya Savaşları arasındaki dönemin perspektifinden feodal Japonya’daki hayatı da yer yer mizah unsurlarını kullanarak irdeler.
Babıaliye Son Tren / Haluk Şahin
Medya Profesörü Dr. Haluk Şahin’in uzun zamandır merakla beklenen anılarının ilk kitabı ‘Babıali’ye Son Tren’ BİZ Kitap tarafından yayınlandı.
Türk medyasının son 50 yıllık tarihine olayların tam ortasından yaşadıklarıyla ışık tutan medya profesörü Haluk Şahin “Ben bu meslekte hem alaylı hem de okullu olarak bulundum. İlk doktoralı iletişimci olsam da gazeteciliğin tüm ödüllerini aldığım gibi işsiz de kaldım. Nereden nereye geldik? sorusuna yanıt arayanlar cevapları burada bulacaklar. Sık sık da şaşıracaklar” diyor.