Sanatı hayatının odağında tutmaya özen gösteren Senur Akın Biçer, Türkiye’nin sanat iklimine büyük katkılar sunan bir sanatsever. Biçer, yalnızca çok iyi bir eğitim geçmişi olan ve iş dünyasında büyük başarılara imza atmış bir kadın portresi çizmiyor. O, aynı zamanda özellikle genç sanatçılara destekleriyle de bilinen biri. Senur Akın Biçer’i daha yakından tanımaya ne dersiniz?
Senur Hanım sizi biraz tanıyabilir miyiz? Senur Akın Biçer kimdir?
1969 yılında doğdum, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kimya Bölümü’nden mezun oldum. York Üniversitesi’nde de finans alanında lisans eğitimimi tamamladım. Küçük elektrikli ev aletleri sektöründe faaliyet gösteren Arnica’nın yönetim kurulu başkanı olarak görev yapıyorum. Babam merhum Hasan Akın tarafından kurulan Arnica gücünü, ülkemizin küçük elektrikli ev aletleri sektöründe “ilklerin mimarı” olarak bilinen, yine babamın kurduğu SENUR A.Ş.’den alıyor. Ben de henüz lise yıllarından itibaren çalışma hayatının içindeyim. Fabrikanın çok farklı birimlerinde çalıştım. Meraklı ve öğrenmeyi seven bir yapım var. İş hayatının yanı sıra sanat da benim için önemli. Ayrıca çeşitli sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak yer alıyorum.
Sanata olan ilginiz nasıl başladı? Nasıl devam etti bu ilgi?
Sanat hep hayatımızın içindeydi. Babam, hayatı kolaylaştıran birçok ürüne imza atan, çevresinde “mucit mühendis” olarak bilinen bir insandı. Ürünleri tasarlarken ressamlar ve heykeltıraşlarla uzun uzun toplantılar yapardı. Onlarla yaptığı sohbetleri hatırlıyorum. Babam, hayata sanatsal bir bakış açısı ile yaklaşırdı. Ben de resim çizmeyi seven bir çocuktum. Liseden sonra da bu ilgim daha da arttı. Üniversite yıllarında resim ve seramik dersleri aldım. İş için olsa bile yurt dışı seyahatlerinde mutlaka o ülkenin sanatı ile ilgili etkinliklere, atölyelere katılmayı seviyorum. Böyle bir seyahat sırasında da Japon fırça sanatı sumi-e ile tanıştım. Aynı zamanda geleneksel Türk sanatlarına olan ilgim de derinleşti. Topkapı Saray Nakkaşhanesi’nde tezhip eğitimini tamamladım. Hikmet Barutçugil’den ebru dersleri aldım. 2013 yılında İngiltere’de London Art College’da bitki illüstrasyonu eğitimini onur derecesi ile bitirdim. Nisan 2012’den bu yana Japonya’daki Nihon-shuji Kaligrafi Cemiyeti’ne devam ediyorum. Bu Cemiyet’in sumi-e bölümünü tamamladım ve “master” seviyesinde diploma almaya hak kazandım. Sumi-e alanındaki eserlerimle yurt içinde ve yurt dışında sergilere katıldım.
Sanatı hayatımın odağında tutmaya her zaman özen gösterdim. Özellikle Covid-19 salgınından sonra yaşanan sıkıntıları sanat yoluyla daha kolay atlatabilmek, sanatı toplumun daha geniş kesimlerine ulaştırabilmek için İthaf Sanat dergisini çıkarmaya başladık. İmtiyaz sahipliğini yapmaktan büyük mutluluk duyduğum dergimiz üç ayda bir okuyucuya ulaşıyor.
Geçen yıl Mersin Borcak Yaylası’nda 32 sanatçının katılımıyla Arnica Art Land Sanat Çalıştayı düzenlediniz. Bu çalıştayı bizlere biraz anlatır mısınız?
Sanata yönelik kişisel ilgimin yanı sıra Arnica markasını sanatla buluşturan işlere imza atmaya devam ediyoruz. Arnica Art Land Sanat Çalıştayı da bu yaklaşımın bir sonucu olarak hayata geçti. Kardeşim Serhan Akın ile birlikte, sanata ve sanatçıya büyük değer veren babamız Hasan Akın’ın anısına saygı duruşu niteliğinde olmasına özen gösterdiğimiz bir proje oldu bu çalıştay. Sanatın büyük kentlere sıkışmasını önlemek, Mersin’i çağdaş sanat merkezi haline getirmek ve ülkemizin adını uluslararası sanat çevrelerinde daha bilinir hale getirmek amacıyla yola çıktık. Arnica Art Land Sanat Çalıştayı’nın uzun vadeli hedefleri arasında Mersin’e bir çağdaş sanat müzesi kazandırmak da yer alıyor.
23-30 Ağustos 2022 tarihleri arasında ilkini düzenlediğimiz çalıştayda sanatçılar, babam tarafından yapılan yayla evimizin de üzerinde bulunduğu 30 dönümlük ormanlık alanda doğa ile iç içe resim yaptı. Ortaya çıkan her eser doğa ve sanat bütünleşmesinin izlerini taşıyor diyebilirim.
Çalıştaya gelen katılımcı sanatçıları nasıl belirlediniz?
Çalıştayın Artistik Direktörü Denizhan Özer, Türk resminin usta kuşak, orta kuşak ve genç kuşak sanatçılarını davet etti. Ayrıca Türkiye’nin birçok kentinden, farklı üsluplarda eserler üreten sanatçıların buluşması açısından da çalıştay önemli bir etki yaptı.
Sanatçılar hangi disiplinlerde eserler ürettiler?
Geçen yıl düzenlediğimiz çalıştaya sadece ressamlar katıldı. Ancak hem bu yıl hem de sonraki yıllarda düzenleyeceğimiz çalıştaylarda resmin yanı sıra heykel ve sanatın diğer dallarından sanatçıları da ağırlayacağız.
Siz de bir sanatçı olarak, sanatçı gözüyle bu çalıştayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sanat sevgimizin göstergesi olarak tüm kalbimizi ortaya koyarak gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğin bende duygusal etkisi çok büyük oldu. Samimi bir ortamda, bir yandan sanat üretilen bir yandan sanat sohbetleriyle zenginleşen bir çalıştay oldu. Türkiye’nin çeşitli kentlerinden, farklı kuşaklardan bir araya gelen sanatçıların deneyim paylaşımları sanatsal hafızanın aktarılması açısından önemliydi bence.
Üretilen tüm bu eserler 2 Haziran tarihinden itibaren de sanatseverlerle buluşacak. Bu sergi hakkında neler söylemek isteriniz?
Bir haftalık çalıştayın sonunda, 80’den fazla eser ortaya çıktı. Bu eserler önce Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikamızda sergilendi. Çalıştayda üretilen eserleri daha geniş kesimlerle buluşturmak için Mersin’de yeni bir sergi planlamıştık. Ancak 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve tüm ülkemizi derinden etkileyen depremler nedeniyle erteledik. 2 – 30 Haziran 2023 tarihleri arasında Mersin Güzel Sanatlar Galerisi’nde yapacağız sergimizi. Birbirinden farklı üsluplardaki eserlerin yer aldığı sergimize tüm sanatseverleri şimdiden davet etmek isterim.
Bu yıl da bir çalıştaya imza atacaksınız? Bu çalıştay için programlarınız neler?
Arnica Art Land Sanat Çalıştayı, uzun soluklu bir proje olarak kurgulandı. Bu yıl da temmuz ayında birer haftalık üç dönem halinde çalıştayımızın ikincisini gerçekleştireceğiz. İlk hafta ressamları, ikinci hafta heykeltıraşları ve üçüncü hafta yine ressamları ağırlayacağımız ikinci çalıştayımızın hazırlıkları yoğun bir şekilde devam ediyor. Sanatçıların ihtiyaç duydukları tüm malzemeler hazırlandı, çalışma alanları düzenleniyor.
Kültür ve sanata olan katkılarınız devam edecek mi?
Arnica’nın adını sanatla özdeşleştiren projelere devam edeceğiz. Markamızın adıyla düzenlediğimiz etkinliklerin yanı sıra sanatçılara destek vermeyi de sürdüreceğiz. Çünkü sadece resim ve heykel alanlarında değil sanatın diğer dallarından özellikle genç yeteneklerin desteklenmesiyle ülkemizin kültür sanat atmosferinin daha hızlı gelişeceğine inanıyoruz.
Eklemek istedikleriniz…
Kişisel ve kurumsal olarak sanata bakış açımızı dile getirme fırsatı verdiğiniz, Arnica Art Land Sanat Çalıştayı hakkında ayrıntıları paylaşma olanağı sunduğunuz için teşekkür ederim. Covid-19 salgınının etkilerini silmeye çalıştığımız günlerin ardından 6 Şubat 2023’te “yüzyılın afeti” olarak tanımlanan depremleri yaşadık. Dayanışmanın ve paylaşmanın gücüyle yaralarımızı sarmaya çalışırken, sanatın iyileştirici gücünden de yararlanmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle projelerimizde özellikle bu noktaya dikkat çekiyoruz.
Röportaj: Pelin Ateş