Türk mutfağının vazgeçilmez ürünlerinden olan yoğurt, içerdiği mineral ve vitaminler ile sağlığımıza önemli bir katkıda bulunuyor. Yoğurt 0-6 yaş grubu çocukların beslenmesinde büyük bir önem taşıdığı gibi, içerdiği kalsiyum açısından ise kadınların menopoz sürecinde de sağlıklı kalmalarını sağlıyor.
Yoğurt fosfor yönünden çok zengin
Fosfor, hücrelerimizin içerisinde yer alan RNA ve DNA moleküllerinin temel yapı taşıdır. Yoğurtta fosfor yönünden çok zengin bir üründür. Fosfor, hücrelerdeki tüm enerjinin döngüsünü sağlar.
Bir kase yarım yağlı yoğurdun (200g) %36’sı karbonhidrat, %32’si protein ve %32’si yağdan oluşur. Bir kase yoğurdun ortalama kalorisi 100kcal’dir.
Yoğurdun içerisinde bulunan mineraller ve vitamin şöyle:
- 8.2 g karbonhidrat
- 3,5 g yağ
- 6.8 g protein
- 100 mg sodyum
- 200 mg fosfor
- 230 mg kalsiyum
- 320 mg potasyum
- 10 mg kolesterol
- 2 mg C vitamini
- 44 iu A vitamini
Yoğurdun suyunu dökmeyin
Yoğurt içerisinde bulunan bakteriler faaliyetler sırasında B1, B2, B3 vitaminlerini sentezler. Bu sentezlenen vitaminler de cilt sağlığı konusunda vücudumuzu destekler. Yoğurdun yeşil suyu, içerdiği yüksek miktardaki riboflavin büyüme, doku yenilemesi ve enerji metabolizmasında görevlidir. Yoğurt günün her öğününde tüketilebilir.
Günde en az bir kase yoğurt şart
Gün içerisinde gereken yoğurt tüketim miktarı diğer süt ve süt ürünlerinin tüketimi durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Gün içinde süt ve süt ürünleri tüketiliyorsa günlük en az bir kase yoğurt tüketmeniz idealdir. Ancak hiç süt ve süt ürünü tüketmiyorsanız bu sayı 3-4 kaseye çıkabilir. Bazı hazır yoğurt firmanları yoğurtlarının içerisinde yüksek miktarda şeker ve yararlı olmayan diğer katkı maddelerini ekliyor, bu neden ile güvenilir yoğurtların tercih edilmesine önem gösterilmeli.
İlginizi Çekebilir: