Ebeveynlerin çocuğuna olan davranışları, hisleri ve çocuğun büyüdüğü ortam, çocuğun gelecek hayatı açısından yüksek önem arz etmektedir.
Ebeveynler tarafından çocuğun devamlı olarak eleştirilmesi, bencilliklere maruz bırakılması, dışlanması veya ilgi görmediği bir ailede büyümüş olması, maalesef toksik bir aileye sahip olduğunuzu gösterir.
Bu durumlar, ilgisiz, sinirli, anlayışsız, düşüncesiz kısacası çoğunlukla olumsuz davranışlara sahip ebeveynler tarafından çocuklara yaşatılır.
Uzmanlar toksik ebeveynler tarafından büyütüldüğünüzü gösteren davranışları şöyle açıklıyor:
Toksik bir aileye sahip olduğunuzu gösteren 8 işaret
1-Manipülasyon
Toksik ailelerin, çocuklarını çoğunlukla manipüle etmeye çalıştığı görülür. Bu normalleştirilemeyecek davranış biçimi çocuklarda duygusal istismara neden olur. Ebeveynleri tarafından sürekli olarak manipülasyona uğrayan çocuklar ilerleyen süreçte insanlara karşı güvensizlik yaşar ve ilişkiler kurmakta zorlanır.
2-Sosyalleşme ve güven sorunu
Gergin ve mutsuz ailelerde büyüyen çocuklar, ilerleyen yaşantılarında bu durumun izlerini taşır. Çevresine karşı güven ve bağlılık problemleri yaşarlar, ebeveynlerinden gördüğü olumsuz tavır ve davranışları çevresine karşı gösterebilir. Arkadaşlık, iş veya aşk hayatlarında daima hayal kırıklığı yaşayacağını düşünerek, çevresine karşı kaba ve suçlayıcı olurlar.
3-Başarısızlığı kabullenememe
Toksik bir ailede büyüyen çocuklar, devamlı olarak yeteri kadar iyi olmadıklarını, hatta değersiz olduklarını düşünürler. Çünkü aile bireyleri onlardan sürekli olarak yapabileceğinden fazlasını istemiş ve beklentilerini yerinde getiremeyince ona karşı suçlayıcı olmuşlardır. Bu neden ile en küçük bir başarısızlık yada hata onları korkutur ve öfke nöbetleri geçirmelerine neden olur.
4-Öz benlik eksiği
Ebeveynleri tarafından sevgi hissetmeyen ve ilgi görmeyen çocuklar, benlik/kimlik sorunları yaşar. Çocuğun ruh sağlığını etkilemekle birlikte, hata depresyonu ve kaygı gibi olumsuz etkilere yol açar.
5-Devamlı kendini eleştirme
Toksik aile bireylerinin çocuklarında yarattığı özgüven eksikliği, çocuğun kendini önemsiz ve değersiz hissetmesine neden olur. Çocuk ilerleyen süreçte iyi şeyler hak etmediğini, daima başarısız olacağını düşünür ve yaptığı her şeyde kendini eleştirir, tereddütte düşer.
6-Duygulara önem vermeme
Çocuklarını dinlemeyen, onlara devamlı sözlü yada fiziksel olarak şiddet gösteren ebeveynler, onların hayatlarının ilerleyen süreçlerinde başkalarının duygularını önemsemeyen, saygı duymayan, ve psikolojik/fiziksel şiddete meyilli çocuklar yetiştirmiş olurlar.
7-KENDİNİ ÇARESİZ HİSSETME
Toksik aileler, genelde çocuklarını yetişkin olarak görmez. Çocuk kaç yaşına gelirse gelsin, onlara ufak bir bebek gibi davranırlar. Bu tip aileler çocuklarını kontrol altına almayı ister ve çocukları herhangi bir şeye karşı farklı fikirler yürüttüğünde veya karşı çıktığında suçlu hissettirmeye yönelik tavırlar alırlar.
8-ENDİŞELİ/HUZURSUZ HİSSETME
Bu tip ebeveynler ile büyüyen çocuklara gelecek hayalarında anksiyete bozukluğu teşhisi konma olasılığı yüksektir. Bu durumlar ailedeki iktidarsızlığa, fiziksel/psikolojik şiddete ve güven eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar. Kaygı yaşayan çocuklar ise konsantre olmakta güçlük çekerler ve kendilerini daima sinirli, huysuz, gergin ve endişeli hissederler.
Arda Berberoğlu
İlginizi Çekebilir: