All Magazine
No Result
View All Result
  • Magazin
  • Moda
  • Life Style
  • Güzellik
  • Alışveriş
  • Kültür-Sanat
  • Astroloji
  • Röportaj
  • Sinema
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Dizi/TV
All Magazine
  • Magazin
  • Moda
  • Life Style
  • Güzellik
  • Alışveriş
  • Kültür-Sanat
  • Astroloji
  • Röportaj
  • Sinema
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Dizi/TV
All Magazine
No Result
View All Result
Home ALL Gurme

İyi zeytinyağı seçmenin püf noktaları

Zeytinyağlarını Türkiye’de ve yurtdışında tüketicileriyle buluşturan Olizzi’nin kurucusu ve aynı zamanda Zeytinyağı Tadım Uzmanı Ece Er Aydın, iyi zeytinyağının nasıl seçileceğine dair önerilerde bulundu.

İyi zeytinyağı seçmenin püf noktaları
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Zeytinyağı üstün besin değerleriyle yemeklere lezzet ve sağlık katan gıdaların başında geliyor. Günlük olarak tüketildiğinde zeytinyağı temel besin kaynaklarının alınmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda doğal bir antioksidan kaynağı. İyi bir zeytinyağı nasıl anlaşılır? Zeytinyağı seçerken nelere dikkat etmek gerekir? Zeytinyağı severlerin merak ettikleri soruları Olizzi Zeytinyağları’nın kurucusu Ece Er Aydın yanıtladı.

Zeytinyağında duyusal analiz nedir

Zeytinyağının organoleptik özelliklerini, koku alma, tat alma ve dokunsal olarak algılama, analiz etme ve değerlendirme işlemidir. Bu analiz, zeytinyağının kalitesini ve karakteristik özelliklerini belirlemek için yapılır ve uzman tadımcılar tarafından gerçekleştirilir. Genellikle 10-12 kişilik bir tadım paneli zeytinyağlarını birbirinden etkilenmeden değerlendirir. Ardından panel lideri ortalama değerleri toplar ve zeytinyağının duyusal profili ortaya çıkar.

Zeytinyağı analizinde pozitif unsurlar ve negatif unsurlar gözetilir. Tadımda ilk önce koku (olfaktör) analiz yapılır, yağ koklanarak değerlendirilir. Meyvemsilik unsuru aranır. Varsa oksidasyon, sirkemsilik, fermentasyon gibi negatif unsurlar not edilir. Ardından tat (gustatif) analizi yapılır. Tadımcı yağdan bir miktar alarak ve hava ile yağı ağız çeperlerine yayarak bıraktığı pozitif ve/veya negatif unsurları inceler. Pozitif unsurlardan meyvemsilik, acılık ve yakıcılık varsa not edilir. Negatif unsurlar, yani kusurlar var ise zeytinyağı natürel sızma olamaz. Zeytinyağınızı akredite bir tadım paneline göndererek duyusal analizini yaptırabilirsiniz. Sonuçlara göre zeytinyağını aşağıdaki kategorilerde olabilir;

  1. Kusur yoksa, meyvemsilik varsa yağınız natürel sızma zeytinyağıdır.
  2. Kusur 10 üzerinden 3.5 seviyesi altındaysa ve meyvemsilik varsa yağınız natürel birincidir.
  3. Kusur 10 üzerinden 3.5 seviyesi üzerindeyse yağınız ham yağdır veya kusur olmasa da meyvemsilik yoksa yağınız yine ham yağdır.

“Nitelikli bir zeytinyağı üç özelliğe sahip olmalı”

“Zeytinyağı alırken dikkat edebileceğiniz ve aldıktan sonra denerken test edebileceğiniz birkaç basit özelliği bilmekte fayda var” diyen Aydın, zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

“Zeytinyağında duyusal analiz temel bir eğitimle herkesin fikir sahibi olabileceği bir yöntemdir. Diyetlerimizde önemli bir yeri olan bu gıda için aslında herkesin uygulamalı bir eğitime katılmasını tavsiye ederim. Küçük ve temiz bir bardakta zeytinyağınızı tek başına koklayıp içerek de duyusal analizle ilgili fikir sahibi olabilirsiniz. Natürel sızma zeytinyağı kusursuz olmalıdır ve damakta ve burunda meyvemsiliğe sahip olmalıdır. Nitelikli bir natürel sızma zeytinyağı ise kusursuz olmanın yanı sıra üç pozitif duyusal özelliğe sahiptir: meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Burunda ve ağızda hissedilir. Tat kütüphanenizdeki meyvemsi lezzet ve kokulara göre tanımlanır. Acılık, zeytinyağının dilde ve damakta bıraktığı baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, roka acılığı olarak düşünülmelidir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı, keyif veren yanma hissini ifade eder. Sanılanın aksine olumlu bir özelliktir, besin değeri ve niteliği açısından zengin olduğu hakkında ipuçları verir. Yalnız yemek borusu ve mide yanması ile karıştırılmamalıdır, yakıcılıkta bahsedilen boğazdaki yanmadır.”

Ozan Çelik Fotoğraf / www.ozanphoto.com

“Yağlı boya gibi bir koku geliyorsa kusurludur”

Kusurlu zeytinyağının nasıl anlaşılacağıyla ilgili de bilgi veren Aydın, “Başlıca kusurlar bayat (yağın hava veya ışığa bağlı oksidasyonu ilen oluşur), kızışma (fermente zeytinlerin sıkılması ile oluşur), küf (küflü zeytinlerin sıkılması ile oluşur), posa (tanklarda kalan tortu ile temastan oluşur), sirkemsilik (zeytinlerin veya makinanın doğru temizlenmemesinden kaynaklanan fermentasyon) gibi yine burunda ve damakta hissedilen üretim veya muhafaza kaynaklı kusurlardır. Zeytinyağında kusur bulunması kusurun yoğunluğuna göre yağı natürel birinci veya lampant (ham yağ) kategorilerine yerleştirir. Bu hem ticari açıdan hem de gastronomik açıdan önemlidir. Zira natürel sızma zeytinyağı ile natürel birinci zeytinyağının fiyatı aynı değildir. Benzer şekilde mutfaktaki kullanım alanları da farklıdır. Uzman tadımcılar hem kusurlu hem de kusursuz yağları defalarca tadarak tat kütüphanelerini geliştirirler. Örneğin yağınızdan yağlı boya gibi bir koku geliyorsa ve ağızda da bu tat doğrulanıyorsa, yağınız bayatlamıştır. Ağzı açık bırakılan kaplarda tutmak, ısıya ve ışığa maruz bırakmak zeytinyağını bayatlatır. Bu nedenle zeytinyağınızı hava, ısı ve ışıktan korumalısınız, zamanında tüketmelisiniz.

Popüler

  • Zara markasının en sevilen kadın parfümleri

    Zara markasının en sevilen kadın parfümleri

    0 Paylaşım
    Share 0 Tweet 0
  • Simge Sağın

    0 Paylaşım
    Share 0 Tweet 0
  • Minox ile saç problemlerinize bilimsel çözüm

    0 Paylaşım
    Share 0 Tweet 0
  • 18’lik Derin Talu’dan İddialı Pozlar!

    0 Paylaşım
    Share 0 Tweet 0
  • Inception filminin sonunda ne oluyor?

    0 Paylaşım
    Share 0 Tweet 0
No Result
View All Result

En yeniler

Justin Timberlake İstanbul konseri söylentilere son

Justin Timberlake İstanbul konseri söylentilere son

Raflarda bu hafta: Dikkat çeken kitaplar

Raflarda bu hafta: Dikkat çeken kitaplar

TV+ ile açık havada sinema keyfi bu yaz da devam ediyor

TV+ ile açık havada sinema keyfi bu yaz da devam ediyor

Max, Temmuz’da yine dopdolu

Max, Temmuz’da yine dopdolu

Raflarda tazecik: Bu haftanın en yeni kitapları

Raflarda tazecik: Bu haftanın en yeni kitapları

TV+ Temmuz seçkisiyle yaza damgasını vuruyor!

TV+ Temmuz seçkisiyle yaza damgasını vuruyor!

Yıldızlı Harbiye geceleri başlıyor

Yıldızlı Harbiye geceleri başlıyor

İstanbul Caz Festivali başlıyor

İstanbul Caz Festivali başlıyor

all logo

 © 2022 ALL Dergisi Türkiye’nin en çok satan ve okunan moda, alışveriş dergisi.

Kategoriler

  • Moda
  • Güzellik
  • Alışveriş
  • Magazin
  • Sağlık
  • Astroloji
  • Life Style
  • Röportaj
  • Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Dizi/TV
  • Sürdürülebilirlik
  • Seyahat
  • Teknoloji
  • Spor
  • ALL Gurme
  • ALL Men
  • Video
  • Künye

Bizi Takip Edin

Gizlilik Politikası · Kullanım Koşulları · Çerez Politikası

No Result
View All Result
  • Moda
  • Güzellik
  • Alışveriş
  • Magazin
  • Sağlık
  • Astroloji
  • Life Style
  • Röportaj
  • Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Dizi/TV
  • Sürdürülebilirlik
  • Seyahat
  • Teknoloji
  • Spor
  • ALL Gurme
    • Ramazan
  • ALL Men
  • Video
  • Künye

© 2022 ALL Dergisi - Türkiye'nin en çok satan ve okunan moda, alışveriş dergisi