Zülfü Livaneli tarafından ele alınan, tarihin en tartışmalı dönemlerinden biri olan 2. Abdülhamit devrini anlatıldığı roman ‘Kaplanın Sırtında’, İnkılap Kitabevi imzasıyla okuyucu ile buluşturuldu.
Kitap, Selanik’te meydana gelen olaylar neticesinde tahta çıkan Sultan Abdülhamid’in, İstanbul’dan gönderilen subayların birer birer suikasta uğramasıyla dehşet dolu bir şehre dönen Selanik’e sürgün edilmesinden sonra gerçekleşenleri anlatıyor.
Roman, saltanatının üzerinden bir asırdan uzun bir süre geçse de tartışılmaya devam eden II. Abdülhamid’e yeni bir bakış açısı sunuyor. Üstü ideolojik fikirler ile örtülmüş olan gerçekleri anlatan kitap, İslamcı politika güden padişahın özel hayatındaki Avrupalılık ile yaşadığı kişilik çatışmasını konu alıyor.
Tarihçiler ‘Kaplan Sırtı’ için ne dedi?
Tarihçi İlber Ortaylı roman için, “Kaplanın Sırtında, Livaneli’nin edebiyat hayatında ilginç bir çıkış. Sultan II. Abdülhamid devrine bir de aynanın öbür tarafından bakıyor. Bu belki çok fazla abartılan Abdülhamid devri karşıtı düşünceye karşı bir reaksiyon. Temelde Sultan Abdülhamid’in doktorunun günlüklerinden yararlanılmış. Tahttan hal’ edilmiş sürgündeki Sultan’ın perspektifinden sürükleyici bir anlatımla Abdülhamid bilançosu yapılıyor. Tabii tarihi gerçeklerin müsaadesi ölçüsünde kurgunun getirdiği üslup da dikkat çekici.” ifadelerinde kullandı.
Taner Timur ise “Zülfü Livaneli, bu kez karşımıza Abdülhamid rejimini alışılmış klişelerden kurtaran ve her yönüyle, özgürce gözlerimizin önüne seren Kaplanın Sırtında adlı sürükleyici romanıyla çıkıyor.” söyleminde bulundu.
Ve Ali Yaycıoğlu’da kitap için “Zülfü Livaneli geçmişin ve geleceğin, devrimin ve çöküşün, büyük hayallerin ve hayal kırıklıklarının beraber yaşandığı yüklü ve zor bir dönemi anlatıyor; okuyucularını Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarının zihin dünyasında samimi ve önyargısız bir yolculuğa davet ediyor.” dedi.
İlginizi çekebilir: