2023’e veda edip yeni bir yıla merhaba demeye hazırlandığımız bu günlerde hayatımıza anlamlı farklılıklar katacak yenilikler getirebiliriz. Takvim yaprakları değişirken yaşamımızda, rutinlerimizde ve farkındalığımızda yapacağımız küçük değişiklikler ilham verici sonuçlar doğurabilir. TalkTuBaNa’nın kurucusu Tuba Müftüoğlu yeni yılı Mindfulness temelli bir yaklaşımla karşılamak için yapabileceklerimizi 5 maddede sıraladı.
1- Geçen yılın bir değerlendirmesini yapalım
Yeni yıl kararlarına girişmeden önce geçtiğimiz yıl boyunca sahip olduklarımız, gerçekleştirdiklerimiz ve bize iyi gelen şeylere odaklanarak hem gelecek yıl bunları nasıl daha fazla çoğaltabileceğimiz üzerine düşünmeyi hem de bu şekilde “yaşamımızın anlamı ve amacı”yla bağlantıya geçebiliriz.
Örneğin, “Bu yıl hayatta gerçekten önemsediğim şeylere ne kadar vakit ayırdım?”, “Bütün yıla baktığımda benim için ne önemliydi?”, “Bu yıl beni ne mutlu etti? “, “Bu yıl rahatlığı, huzuru, dengeyi nerede, nasıl yaşadım?”, “Bu yıl bana kimler ve neler ilham verdi ve motive etti?”
Nasıl hayat bir süreçse, aslında yaşamımızın anlamı ve amacı da geçmişin ışığının üzerine vurduğu ama geçen her an içinde yenilenen ve değişen bir süreçtir.
2- Rutinlerimizi gözden geçirelim
Yeni bir yıla girerken hayatımızda bazı değişiklikler yapmaya mı karar verdik? İlk olarak dikkatimizi vermemiz gereken yer alışkanlıklarımız ve rutinlerimiz olabilir. Kişisel gelişim veya dönüşümün temelinde kişisel farkındalık vardır. Günlük hayatımızdaki rutinlerimizi gözden geçirebilir ve bunlardan hangilerini değiştirmek istediğimizi ele alabiliriz. Zamanımızı hangi rutinlerimize ayırıyorsak ilk yapmamız gereken bu alışkanlıklarımızı neden yaptığımızı incelemek ve sorgulamak. Örneğin sabah kalktığımızda ilk işimiz telefonumuzdan sosyal medyaya bakmaksa bunu neden yaptığımızı düşünelim. Bu bir ihtiyaç mı yoksa alışkanlık mı karar verelim. Bunun bizi mutlu edip etmediğini veya önemli bir ihtiyaç olup olmadığını kendimize soralım. Bu rutinimizi günün ilerleyen saatlerine kaydırmamız bize ne kaybettirir bunu düşünelim. Sosyal medyada olumsuz haberler veya gerginlik üreten tartışmalar daha günün ilk dakikalarında bizi mutsuz ve huzursuz ediyorsa bu alışkanlığımızı değiştirmemizin zamanı gelmiş olabilir.
3- Kararlarımızda sonuca değil sürece odaklanalım
Takvim yapraklarındaki her yenilenmede, biz de hayatımızda sıklıkla yeni başlangıçlara karar veririz. Her haftanın başında diyete başlamaya karar veririz ya da her ayın sonunda işyerinden istifa etmeyi düşünürüz. Kararlar genelde takvime göre planlanır ama hiçbir zaman planlandığı gibi gitmez. Çünkü hep sonuca odaklanılır. Oysa yapmamız gereken sürece dikkat kesilmektir. Bir karar almak isteğimizde önce bizi o karara yönlendiren etkenleri ayrıntılarıyla değerlendirmeli, sonrasında uygulamaya geçeceğimizde sürece odaklanmalıyız. Örneğin yeni yılla birlikte diyete başlamaya karar verdiysek ve hedef olarak 8 kilo belirlediysek bu, bizi zamanla zihinsel olarak yormaya başlar. Oysa bunun yerine yeni yılla birlikte sağlıklı beslenmeye, yürüyüşler yapmaya veya günlük hayatımızda daha fazla su tüketmeye karar versek kilo verme yolculuğumuzu daha keyifli hale getirebiliriz ve başarıya ulaşma şansımız artar. Sağlıklı beslenmenin veya spor yapmanın vücudumuzda meydana getirdiği değişimleri hissedip gördükçe motivasyonumuz artacak ve hedeflerle zihnimizi baskı altına almadan kilo vermenin başlı başına keyifli bir süreç olduğunu görebileceğiz.
4- Teknoloji detoksu yapacağımız kaçamaklar oluşturalım
Modern yaşamın getirdiği en önemli sorunlardan biri maalesef dikkat dağınıklığı. Teknolojik cihazlar ve iletişim araçları nedeniyle aslında dikkatimiz alınıp satılabilen bir meta gibi. Büyük bir ekonominin parçası haline gelen dikkatimizi günümüzde kendimize çevirebilmemiz ve farkındalığımızı artırabilmemiz son derece zor. Cebimizde, evimizde, çevremizde sürekli bip sesi çıkaran cihazlarla yaşıyoruz ve bu sesler bizi, içinde bulunduğumuz andan koparıyor. İnsanın kısa süreliğine bile kendi zihnini dinlemesi çok zor hale geliyor çünkü mutlaka araya bir mesaj veya bildirim sesi giriyor. Tüm bunlar odaklanmamızı ve içinde bulunduğumuz anı yaşamamızı engelliyor. Yeni yılda kendimize ve sevdiklerimize yapabileceğimiz en büyük iyilik belirli zamanlarda kısa süreliğine de olsa teknoloji detoksu yapmak olacaktır. Bu şekilde kendi iç dünyamızdan gelen mesaj ve bildirim seslerini daha iyi duyabiliriz.
5- Kendimize ve sevdiklerimize farkındalığımızı hediye edelim
Dikkatimizin günümüzde alınıp satılabilen bir meta haline geldiğinden bahsetmiştik. Dikkat dağınıklığı aynı zamanda sevdiklerimizle birlikte kalitesiz zaman geçirmemize de neden oluyor. Karşımızdakini tam olarak dinlemiyor ve ya anlamayabiliyoruz. Bu nedenle yeni yılda sevdiklerimizle bir aradayken kendimize ve sevdiklerimize verebileceğimiz en güzel hediye belki de mindful bir birliktelik ve dinleme olabilir.