Sıkı bir okuyucuysanız ve kitaplığınızda yeni kitaplara her zaman yer varsa, sizin için harika bir okuma listesi hazırladık. Listemizde farklı türlerden kitaplar var. Kitap tavsiye etmek riskli bir iş farkındayız! Kitaplığınızda mutlaka olmasını isteyeceğiniz bazı kitapları derledik. İşte “bu hafta hangi kitapları okusak?” sorusunun yanıtı…
Yenal Ansen / 2001 Arı Kovanı
Tarihimizin en büyük ekonomik krizlerinden biri olan 2001 krizi sonuçları itibariyle de kuşkusuz ülkemizin kaderini değiştirdi. Peki, işler bu noktaya gelene kadar aslında neler yaşanmıştı? Suçlu/sorumlu ilan edilerek topa tutulan kamu bankalarında arka planda neler yaşanıyordu? Dönemin siyasi iktidarının kamu bankalarına ne gibi yanlış hamleler yaptırmıştı? “Kamuya adam atama” güncel siyasette nasıl pazarlık konusu ediliyordu? Bürokratların bu yaşananlardaki rolü neydi? Tüm bu soruların ve çok daha fazlasının yanıtı bu kitapta!
Yaşananların birebir tanığı ve yıllarca süren davalarla yaşananların günah keçisi ilan edilmek istenen ismi, dönemin Halk Bankası Genel Müdürü Yenal Ansen’in kaleme aldığı 2001 Arı Kovanı olan bitene başka yerden bakmanızı sağlayacak belgesel niteliğinde bir eser. “…Yaratılan haksızlıkların, yıkılıp giden sönen ocaklarda kararan hayatların toplumca bilinmesi bugün olmasa da gelecek nesiller tarafından ders çıkartılıp tekrar aynı yanlışlara düşülmemesi için” hepimizin tekrar düşünmesi gerekenler var!
Yaşar Gürsoy / Atatürk’ün Kalemi
Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e geçiş sürecinde etkili olan aydınlardan, genç Cumhuriyet’in yakın tanıklarından ve milletvekillerinden biri, gazetelerdeki yazılarıyla halk ile devlet arasında köprü olmuş bir yazar, devrimler gerçekleşirken yazıları ve yaşamıyla kamuoyunu bunlara hazırlayan bir ilerici ve Atatürk’ün sofrasının her zaman önemli konuklarından…
“Falih Rıfkı Atay. Adı, sanı, yaşantısı, ilkeleri, öğretileri, Türk insanına katkısı ve yaşadığı her anıyla adından söz ettiren biri.” Atatürk ile ilgili yazmak isteyen/yazan hemen herkesin Çankaya adlı eserinden faydalandığı Falih Rıfkı Atay, o günlere gelene kadar neler yaşadı? Cumhuriyet ideolojisinin ve bu ideolojinin ortaya koyduğu devrimlerin tutkulu bir destekçisi olmasının yanı sıra bunların halka benimsetilmesinde de önemli bir rol oynayan Atay hangi yollardan geçerek o günlere geldi?
Dönemin önemli fikir insanı ve siyasetçilerinden, günümüzde bile örnek alınan gazetecilik başarıları sergilemiş bir figür olan Falih Rıfkı Atay’ın yaşamı ekseninde kuruluş döneminden çok partili sisteme geçiş sürecine ve günümüz Türkiye’siyle şaşırtıcı benzerlikleri bulunan ’80 öncesi döneme kadar ülkemizin geçtiği kritik dönemeçlere de tanık olacaksınız.