İnsan genindeki hatalar hayatın bir parçası olarak kabul edilir. Yaşlandıkça ve DNA sayısı arttıkça, genlerimizde yanlış yerleştirilmiş bir harf ya da bazı hataları tekrarlar gibi küçük sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Bu hatalar zamanlar birikir ve vücudumuzda benzersiz kodlara sahip hücrelerden oluşmuş bir mozaik oluşturabilirler. Hatta bazı hücreler bütün kromozomlarını kaybedebilir.
Bilim insanları birçok erkeğin yaşlandıkça Y kromozomlarını kaybettiğini biliyor ve bunun nedenlerini araştırıyordu. Y kromozomu kaybının ne derece önemli olduğu bilinmiyordu ve klinik bir önemi olmayan yaşlandıkça ortaya çıkan saçların beyazlaması gibi bir yaşlanma belirtisi olarak kabul edildiği bile oluyordu. Ancak son yapılan araştırma çalışması Y kromozomu kaybının son derece önemli olduğunu ortaya çıkardı.
Her hücrede çift halinde bulunan bir dizi DNA olarak adlandırılan kromozomlar, kadınlarda XX, erkeklerde ise XY olmak üzere bir X ve bir Y kromozomu bulunur. Araştırma sonucunda hücrede Y kromozomu kaybı olarak adlandırılan mLOY, 70 yaş ve üstü erkeklerin %40’ında meydana geldiği ortaya çıktı. Y kromozomu uzun bir süredir, önemsiz DNA parçalarıyla dolu, küçülen bir genetik alan olarak kabul edilse bile Y kromozomunun kaybı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.