İnsanoğlu yeniliklerden haz duyar ve sürekli bir keşif halindedir. Bu yüzden gittiğimiz ülkelerin mutfaklarını, kültürlerini tanımak ve deneyimlemek isteriz. Bugünkü yazımızda ise mutluyken, mutsuzken ya da yemek sonrası keyiflerimizde bize eşlik eden, bedenimize anında enerji yükleyen tatlılar… Her ülkenin mutfağı farklıdır, peki hangi ülkenin hangi tatlısı meşhurdur? Gelin hep birlikte bu sorunun cevabını öğrenelim. Eğer seyahat planlarınız arasında size bahsettiğimiz duraklardan birisi var ise meşhur tatlılarını mutlaka denemeyi unutmayın!
1. Fransa-Creme Brulee
Fransa’da en çok tüketilen tatlı Creme Brulee’dir. Tarihi 17. Yüzyıla dayanan Creme Brulee’nin tarifi 1691’de yayınlanan bir yemek kitabında yazılmıştır. Creme Brulee yanmış krema anlamına gelir. Karamelize şeker tabakasıyla kaplanmış bir muhallebidir. Bazen üstü meyvelerle süslenir.
2. Japonya-Mochi
Çin mutfağında yaratılan ama Japonya’ya entegre edilen bir tatlıdır. Mochi ‘yeni yıl’ anlamına gelen ve kutlama törenlerinde yapılan ve satılan bir tatlıdır. Tatlının yenme sebeplerinden biri ise tatlının gelecek yıllar için ‘iyi şans’ getireceğine inanılmasıdır.
3. Amerika-Elmalı Turta
Hemen hemen her dizi filmde gördüğümüz meşhur elmalı turta. En eski basılı tarifi İngiltere’dir. Elmalı turta, Amerika Birleşik Devletleri’nin resmi olmayan sembolü ve imzası olarak bilinir.
4. Polonya-Babka
Polonya’nın meşhur tatlısı Babka’dır. Ekmektir ancak çikolatadan yapılan bir ekmektir. Babka 1800’lü yıllarda bulunmuş Yahudi kökenli bir tatlıdır. Kelime anlamı ise ‘büyük anne’ demektir.
5. Güney Afrika-Malva Pudding
Güney Afrika’nın oldukça popüler tatlısı Malva pudingidir. Malva pudinginin kökeni 1600’lü yıllara dayanır. Kayısı reçeli ile tatlandırılmış, dışı karamalize olana kadar pişen süngerimsi bir kektir.
6. İtalya-Gelato
İtalya’nın Roma şehrinin dünyaca ünlü dondurması Gelato’dur. Kelime anlamı donmuş anlamına gelir.
7. Almanya-Karaorman Pastası (Schwarzwälder Kirschtorte)
Karaorman pastası bir Alman pastasıdır. 1930’lu yıllardan itibaren yapılan ve yıllar içerisinde şöhrete kavuşan bir pastadır. Almanya’nın güneybatısındaki Kara Orman bölgesinden gelir. Standart malzemeleri ise vişne likörüyle ıslatılmış çikolata bisküvileri, vişne, krema ve rendelenmiş çikolata parçacıklarıdır.
Ceren Yıldırım
İlginizi çekebilir: