İlişkiler tarihi en az insanlık tarihi kadar eskiye dayanırken bu konudaki gelişimimiz nedense hep bir yerlerde karşımıza tıkanmış bir şekilde çıkar. Geçmiş ilişkilerde de günümüz ilişkilerinde de temelde aynı sorunların görülmesi insanlığın geliştiğini ancak ilişkilerde bazı şeylerin halen ilkel kaldığının kanıtı gibidir. Toksik ilişkilerin, güven problemlerinin, açık iletişim kurmamanın getirmiş olduğu sağlıksız ilişkiler günümüzde sosyal medyanın da etkisi ile daha da yorucu bir hal almakta: peki bunu değiştirmek mümkün mü ?
Bu sorunun cevabı: Evet mümkün bunun yolu ise doğru iletişim dilini oluşturmaktan geçiyor
Doğru iletişim dili oluşturmak partnerinizle olan ilişkinizin daha sağlıklı temellere dayanmasını sağlayacaktır. Peki bu doğru iletişim dili nasıl oluşturulur diyorsanız bu adımları takip etmeniz işe yarayacaktır.
1- Sağlıklı bir tartışma kültürü oluşturun:
İlişkiler içerisindeki tartışmalar düşünülenin aksine bir ilişkiyi güçlendirmekte ve geliştirmekte rol oynayan en etkili dinamiklerden biridir. Sağlıklı bir ilişki sağlıklı bir tartışma kültüründen geçer. Bu yüzden tartışırken öfkenize yenik düşüp partnerinizin canını yakacak sözler söylemekten kaçının ve sesinizi yükseltmemeye çalışın unutmayın ki öfke ile kalkan zararla oturur.
2-Rahatsız olduğunuz konuları dile getirmekten çekinmeyin:
İlişkilerde en büyük problemin başında gelen olgulardan biri ise ilişki içerisindeyken partnerlerin rahatsız olduğu durumları açıkça ifade etmemesidir. Ama bilmelisiniz ki bir sorun dile getirilmiyorsa yok sayılır. Bu yok sayma ise sorunları bastırma temeline dayandığında bir noktada patlak vermesi kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden rahatsız olduğunuz konularda kendinizi açıkça ifade edin ve partnerinizin de bu konuda ki söz hakkını kullanmasına izin verin. Bu iki tarafında ilişkiye yaklaşımını iyileştirecektir.
3-Her konuda ben odaklı bir yaklaşım sergileyip partnerinizi göz ardı etmekten çekinin:
İnsanın yaşam içerisinde ben merkezli bir düşünce yapısı sergilemesi kadar olağan bir durum yoktur ancak ilişkinin iki kişi arasında yaşanan bir deneyim olduğu da göz ardı edilmemelidir. Partnerinizle bir olay hakkında tartıştığınızda veya bir konuda karar alınması gerektiğinde ben merkezli yaklaşımdan ziyade ‘biz’ odaklı yaklaşım sergilemeniz ilişkinizin temellerini sağlamlaştıracaktır.
4-Destekleyici ve ilgili olmaktan kaçınmayın:
İlişki içinde ilgili ve destekleyici bir yapıda olmak sağlıklı bir ilişkinin temel taşlarından biridir. Partnerlerinize eleştirel ve küçümseyici bir dille yaklaşmamanız birbirinize olan saygı ve bağlılığınızı artıracak ve bu durum daha huzurlu ve sağlıklı bir ilişkinin oluşmasına yardımcı olacaktır.
5-İlişkiye yönelik beklentilerinizi açıkça belirtin:
Sağlıklı bir İlişkide aynı dili konuşmak, aynı beklentiler içerisinde olmak hayati önem taşır. Bu yüzden partnerinizle ilişki konusuna aynı yerden baktığınızdan emin olun. Paralel olmayan beklentiler ilişkinizi yıpranmış bir ilişki formuna sokabilir. Bunun için beklentilerinizi ve fikirlerinizi dile getirme konusunda daha cesur olun.
Esma UÇAR
İlginizi çekebilir:
“İlişkilerde her iki tarafın da iletişim dilini iyi bilmesi gerekiyor”