Sıkı bir okuyucuysanız ve kitaplığınızda yeni kitaplara her zaman yer varsa, sizin için harika bir okuma listesi hazırladık. Listemizde farklı türlerden kitaplar var. Kitap tavsiye etmek riskli bir iş farkındayız! Kitaplığınızda mutlaka olmasını isteyeceğiniz bazı kitapları derledik. İşte “bu hafta hangi kitapları okusak?” sorusunun yanıtı…
Teşkilat – İnananların Hikâyesi / Şeref Düzyatanlar
Kör Necip, arkadaşları Latif, Şeref ve Nebi’yi vatan ve istikbal uğruna verilen emre riayet etmeleri gerektiğini söyleyerek Amasya’ya çağırmıştır. Daha memleketleri Tokat’ı görmeden Amasya’ya gelirler… İkindi vaktini biraz geçerken hem biraz hava almak hem de şehri dolaşmak için dışarı çıkarlar ama İzmir ve Manisa’nın işgal edilmesinin verdiği hüzün ve umutsuzluk kentin her yerine sirayet etmiştir. Bu hüzün, sadece insanların hal ve tavırlarına değil, Yeşilırmak’ın sularına, kral kaya mezarlarının işlendiği dağların yüzüne bile işlemiştir. Vaziyet kötüdür. İşgal kuvvetleri belli ki sadece İzmir ve Manisa’da durmayacak, Anadolu’nun her yerini kuşatacaktır. Kahramanlarımızın görevi ise Amasya’ya davet edilen Mustafa Kemal Paşa’ya düzenlenecek bir suikasta karşı önlem almalarıdır.
Denizcilik Terimleri Cep Sözlüğü / Cem Gürdeniz
Cem Gürdeniz’in kaleme aldığı “Türkçe-İngilizce İngilizce-Türkçe Denizcilik Terimleri Cep Sözlüğü” alanında önemli bir başucu kitabı. Bu sözlükte dolaylı ve dolaysız profesyonel ve amatör; sivil ve askeri denizciliğin ilgisine giren yaklaşık 5 bin kelime kapsanmıştır.
Elveda Selanik – 1917 Yangını / Yaşar Aksoy
Kozmopolit Selanik nasıl yok edildi? Elveda Selanik – 1917 Yangını kitabı, II. Abdülhamit, Jön Türkler, İttihatçılık, Türkçülük, Meşrutiyet Devrimi, Atatürk’ün gerçek aile şeceresi, ilk Osmanlı sosyalistleri, ilk 1 Mayıs Bayramı, Yahudilik, Dönmelik (Sabetayizm), Masonluk, Yunan Milliyetçiliği, Balkan Savaşı ve Selanik’in işgali ve şehrin sadece Türk, Yahudi ve “Avdeti” (Dönme / Sabetaycı) nüfusunu yok eden 1917 Yangını üzerine objektif ve orijinal belgeleri, bilgileri kapsıyor.
Yunan sosyalist yazar Elias Petropoulos, 1917 Yangını’nın Yunan devleti tarafından çıkarıldığını ve bir soykırım olduğunu söyleyip belgelediği için vatanından kovulmuştu… Yaşar Aksoy, Petropoulos’un yanında duruyor ve yarım kalan işi tamamlıyor. Elveda Selanik – 1917 Yangını başta Petropoulos’un ortaya çıkardığı, daha sonra izi sürülen birbirinden önemli belgeler, yayınlar ve tanıklıklara dayanarak, Selanik’in işgalini ve 1917 Yangını’nın içyüzünü ilk kez toplu biçimde okura sunuyor. Böylece, kozmopolit Selanik’in Yahudi, Türk ve Avdeti ahalisi için Yunan siyasi rejimi tarafından uygulanan üstü örtülü soykırım belgeleniyor.
Saray Yolu / Necib Mahfuz
Mısır’ın büyük yazarı, Nobel Ödüllü Necib Mahfuz’un “Kahire Üçlemesi”nin birinci kitabı Saray Yolu, I. Dünya Savaşı’nın sonlarıyla Mısır’ın bağımsızlık mücadelesinin başladığı kısa dönemi anlatır. Kahire’de dükkân sahibi bir tüccarın aile hayatına odaklanan roman, erkeklerin serbest, kadınlarınsa sıkı bir kontrol altında olduğu dönemde, karakterleri birbirlerinden çok farklı aile bireylerinin her birinin kendi dünyalarını, dertlerini, duygularını, gönül işlerini, karmaşık ilişkilerini büyük bir incelikle ve şaşırtıcı bir geçeklik ve ayrıntı yoğunluğuyla yansıtır. Diğer yandan, bu bireysel ve gündelik dertlerin arasında toplumsal bir hareketin alevlenişine şahit oluruz. Eser, bireylerin yanı sıra bir toplumun, bir dönemin ruh halini de böyle bir sahicilikle ortaya koymasıyla okuru kendine hayran bırakır.
Saray Yolu dünya edebiyatında benzersizdir. Mahfuz bu kitapta olağanüstü fakat son derece inandırıcı karakterler yaratmış ve onların iç dünyalarını harikulade bir kavrayışla keşfetmiş… Tolstoy, Flaubert, Proust ayarında bir eser.