Türkiye’nin unutulmaz sanatçılarından Barış Manço, ‘deepfake’ adı verilen teknolojiyle ölümünden 23 yıl sonra yeniden sevenleriyle buluştu.
Dijital güvenlik alanında toplumsal bilinç çalışmalarını sürdüren Aksigorta, deepfake kullanarak Barış Manço’yu ölümünden sonra yeniden sevenleriyle buluşturdu.
Aksigorta, dijitalleşmenin yaratabileceği olası risklere yönelik oldukça çarpıcı bir projeye imza attı. Deepfake teknolojisi ile vefatından 23 yıl sonra Barış Manço ile sevenlerini buluşturan Aksigorta, dijital risklerin toplumdaki genel kanının aksine aslında ne kadar yaşanabilir olduğuna dikkat çekti.
İşte o reklam filmi:
Deepfake nedir?
Deepfake, “deep learning” (derin öğrenme) ve “fake” (sahte) kelimelerden türetilmiş bir birleşik kelimedir. Deepfake, mevcut bir görüntü veya videoda yer alan bir kişinin, yapay sinir ağları kullanarak bir başka kişinin görüntüsü ile değiştirildiği bir medya türüdür. Sıklıkla, otomatik kodlayıcılar ve üretken çekişmeli ağlar (GAN’lar) olarak bilinen makine öğrenme tekniklerini kullanarak mevcut medyanın kaynak medya üzerinde birleştirilmesi ve üst üste konması ile üretilirler.